Rose, David och Eric Harrison (2010) Social Class in Europe - An Introduction to the European Socio-Economic Classification. Abingdon: Routledge.
Erik Bihagen, Magnus Nermo och Robert Erikson: "Social class and employment relations - comparisons between the ESeC and EGP class schemas using European data".
I detta bokkapitel (s. 89-113) går Bihagen et al igenom skillnader och likheter mellan EGP och ESeC och gör någon form av valideringstest på den.
De tittar på hur väl kategorierna överlappar. Det tycks också som att variablerna "human asset specificity" och "monitoring problems" samvarierar tämligen väl i båda schemana. Lönekurvorna (relaterat till ålder) har överlag samma form i båda schemana, och de ligger närmare varandra när folk är yngre och vice versa. De hittar vissa länderskillnader i hur bra de olika klasschemana är på att förklara löneskillnader (om jag förstår rätt, för det låter som en rätt märklig grej att testa det på - kan ju bero på många olika saker).
Men här finns också en massa märkliga saker i formuleringarna, som jag tycker verkar vara ganska vanliga när klasssforskare pratar om hur deras scheman egentligen fungerar. Till exempel säger de på s. 104 att ESeC "Higher salariat" är mindre och "somewhat more distinct" i ESeC, och att de tycker att det är bra. Men de förklarar inte vad det skulle vara bra för. Jag får hela tiden känslan av att klassforskarna rör sig med en massa underförstådda kriterier. Och jag misstänker att anledningen till att de inte nämner dem är att de antingen inte är riktigt "vetenskapliga", eller att klass egentligen borde mätas på andra sätt.
No comments:
Post a Comment