Tuesday, September 29, 2015

Typer av validitet

Dessa definitioner är tagna från olika läroböcker och Internetkällor (länk nedan). Ordvalet är understundom lite personligt, så ta dem med en nypa salt.

Extern validitet: Detta handlar om i vilken mån studiens resultat är överförbart till andra kontexter.

Ekologisk validitet: Syftar ofta på om studiens resultat är överförbart till verkligheten. Har testerna ägt rum i en realistisk miljö. Exv. tester av skolbarn i klassrum, snarare än en och en i ett enskilt rum.

Populationsvaliditet: Den sorts generalisering som man vanligen har i åtanke i statistiska sammanhang: gäller det som finns i urvalet för populationen at large.

 
Intern validitet: Att resultatet för student är ok inom sina egna ramar. Dvs. att man inte har missat möjliga alternativa orsaker. Det säger inget om resultatens generaliserbarhet.

Face validity: Något liknande "face value". Verkar det rimligt att tro på det. Antagligen det som de flesta faller tillbaka på sista hand.

Konstruktionsvaliditet / Construct Validity: Är en operationalisering bra eller inte? Mäter den det som den utger sig för att mäta teoretiskt.

Innehållsvaliditet / Content validity: Ser för mig ut som ett specialfall av konstruktionsvaliditet. Detta handlar om huruvida ett mängd fall/ting verkligen överensstämmer med den teoretiska avgränsingen man gjort av ett fenomen. Typ: ett program för prevention av tonårsgraviditeter ska innehålla dessa saker, annars är det inte ett sådant program.

Kriterierrelaterad validtet / Criteron-related validity. Detta ser egentligen ut att vara några olika sätt att testa om en operationalisering fungerar. Man testar operationaliseringen mot något av nedanstående kriterier.

  • Predictive validity: Måttet funkar för att förutsäga något som det teoretiskt "borde" förutsäga.
  • Concurrent validity: Ett mått ska kunna urskilja två grupper tydligt. Typ, ett mått på manodepressivitet ska kunna skilja mellan de som diagnosticerats som det och de som inte har det (lite cirkulärt, som alltid). Bönder ska uppleva större frihet än arbetare etc.
  • Convergent validity: Måttet korrelerar starkt med andra operationaliseringar av samma fenomen.
  • Discriminant validity: Måttet korrelerar inte starkt med saker som det ska vara skilda från.

Den här länken hade rätt dåliga förklaringar till begreppen, men en rätt bra lista över hot mot validiteten:


Wikipedias artikel i ämnet

Brante et al. - Den professionella logiken, och Professionerna i kunskapssamhället

Dessa två volymer kommer från ett och samma forskningsprojekt, vars titel jag tyvärr glömde skriva ned. Den första är en teoretisk utredning av professionsbegreppet. Den andra är en ganska rak, rapportmässig redovisning av en enkät bland svenska professionella, utan större teoretiska ambitioner. Jag läste dem båda ganska översiktligt, så det nedanstående kan mycket väl vara lite selektivt jämfört med böckerna i sin helhet.

Den första boken är skriven av Brante själv och är framförallt en diskussion av avgränsningen av begreppet "profession". På vägen hinner B referera mycket intressant forskning, där jag känner igen många av referenserna från texter av Howard Becker. Här finns bland annat en bra typologi över professionernas framväxt i olika historiska eror:

  • Nationalstaten --> Statstjänstemän
  • Den estetiska staten --> Konstnärerna
  • Den industriella staten --> Tekniska professioner (staten var bl.a. tvungen att bygga upp en "motkompetens" för att kontrollera företagen i säkerhetsfrågor etc., plus bygga upp offentlig infrastruktur).
  • Välfärdsstaten --> De människobehandlande professionerna
  • Den nyliberala staten --> Marknadsprofessioner (data/kommunikation/systemteknik samt hantering av finansiella marknader - det första låter tveksamt att inordna här, tycker jag).
  • Den globaliserade staten --> Internationella professioner (folk som kan mycket om EU och FN etc. - men är detta inte ett specialfall av tjänstemän?)

Professionals och managers är ca 30% av arbetskraften i Sverige (Costa, Machado, Aldrida i "Knowledge and Society - Portugal in the European Context")


Brante diskuterar professionsbegreppet mycket genom det han kallar "attributansatsen", dvs. diskussionen om exakt vilka egenskaper en yrkesgrupp ska ha för att kallas profession. Här listar jag (en del av) dem.
  • Verksamheten motiveras med en ideologi om att tjäna det allmänna bästa.
  • Ska "bygga på" teoretisk och/eller vetenskaplig kunskap.
  • Gemensam identitet/anda/språk.
  • Professionell etik
  • Organisering
  • Utbildning --> Examen är en del av att garantera kvaliteten i det arbete som utförs.
  • Autonomi, eller kontroll över vilka som får utöva yrket.
  • Ickemanuellt
  • Ickerutiniserat
Man kan notera att teorierna om det postindustriella samhället ofta är teorier om professionernas tilltagande makt, ofta på bekostnad av företagen eller de folkvalda.

Här fanns några bra exempel på diskussionen om professionerna "verkligen" tjänar allmänheten. En McKeown har argumenterat för att läkarkåren gör en hel del skada - t.ex. att vaccinationer är något rätt onödigt. Man menar att professionerna har en tendens att vilja permanenta de problem som de ska lösa.

Brante ägnar dock besynnerligt lite tid åt att diskutera för och emot konkreta hypoteser om professionerna (som de två ovan) utan lägger istället kraften på att diskutera själva begreppet. Det är viktigt för Brante att det finns en slags äkta kärna i professionerna. Här finns flera spridda anmärkningar om att begreppet riskerar att "spädas ut" i en tid när högskolan har expanderat (även s. 360). Det är dock oklart varför detta skulle vara ett (vetenskapligt) problem. Det betyder ju bara att professionsforskarna får mer att forska om - att deras perspektiv blir mer relevant.

På s. 264 säger han att nya professioner är beroende av politiska beslut medan "riktiga" professioner (mina citationstecken) är baserade i "gemensamma, allmänt accepterade ontologiska modeller". Han säger också saker som att många definitioner är för "tillfälliga", men att "vad som anses vara högsta kunskap" ("vad som anses" mycket problematiskt) är tidlöst. Han använder också en skillnad mellan enkla vs djupa orsaksamband som jag undrar om den håller. Det är alltså en "rent" vetenskaplig grundning som är kriteriet på en riktig profession. Här verkar han plötsligt ha glömt bort allt vad han sa om professionernas (allas) framväxt i relation till staten tidigare i boken. Och detta trots att han kritiserar Abbotts teori om "the system of professions" för att glömma bort statens roll.

I slutkapitlet blir det tydligt att Brante har någon form av politiska syften med sin professionsdefinition, som handlar om att skydda vissa områden från marknadens och byråkratins intrång. Detta verkar vagt vänsterorienterat, men hur är mycket oklart (liknande tankar verkar även finnas hos Ylva Hasselberg, Shirin Ahlbäck och i det nybildade Professionsförbundet). Rent vetenskapligt låter det för mig mycket rimligare att avstå från alla de besvärliga normativa associationer som finns i termen"profession" (som verkar vara ett av Brantes främsta argument för att avgränsa det) och istället beskriva forskningsområdet ungefär så här: Det finns olika sätt att begränsa vilka människor som får utföra vissa sysslor. Under vilka omständigheter sker detta och under vilka omständigheter är detta bra eller dåligt?



Den empiriska boken var svår att förstå eftersom de olika tabellerna sällan sattes i en teoretisk ram. Två saker stod dock ut:

  • När man frågar de professionella själva om innebörden i ordet "profession" handlar svaren nästan alltid om den individuella kompetensen. Det är individer som är proffs på saker och ting. Detta kan jämföras med forskarnas användning av denna term, som handlar om yrkesgrupper som kollektiv och deras organisering.
  • Mycket hög korrelation mellan samarbete och upplevelse av konflikt med andra yrkesgrupper. Antyder det att de mäter fel saker, eller att respondenterna när de svarar på frågan bara tänker på det dagliga arbetet och att de i sin vardag inte uppfattar några konflikter med andra professioner, i betydelsen strid om domäner?

De nämner Friedsons idéer om konflikter mellan professioner och mot byråkrater/överordnade. Bara för att i nästa stund säga att de inte kan pröva teorin (vilket får det att se ut som att de klantat till det i designen). De menar dock att vissa mönster kan tolkas som stöd för Rueschemeyers idé om att makt är det avgörande i arbetsdelningen, snarare än sociala, tekniska eller kognitiva faktorer (men de förklarar inte vad detta är närmare). De nämner att de konflikter som framträder tydligast är de i relationer till chefer, men jag förstår inte hur de härleder det ur tabellerna.

Här finns lite rapportering om de professionellas politiska åsikter. De visar att de professionella oftast har mer högeråsikter än befolkningen som helhet. Detta gäller att öka friskolorna och att bedriva mer sjukvård i privat regi. De är dock mer negativa till att minska den offentliga sektorn. Ganska många av de aktuella professionerna är också sådana som arbetar där. Här har det dock skett en utveckling så att Saco-medlemmarna var ganska positiva till detta 1996, medan befolkningen i sin helhet var mer negativ.

När de tittar på utveckling bland de professionella över tid (1996-2010), finner de att de blivit mer negativa till att minska den offentliga sektorn, ta emot färre flyktingar i Sverige (de vill alltså ta emot fler), satsa på friskolor, satsa på ett miljövänligt samhälle (men de är fortfarande rätt positiva), delta i försvarssamarbete inom EU och till att Sverige ska utträda ur EU. De är mer positiva till jämställdhet. Nato (pos) och sjukvård i privat regi (neg) är typ oförändrat. Sedan är de 2010 positiva till att höja a-kassan, minska försvarsutgifterna, och vapenexportförbud. Negativa till att minska biståndet. Nästan neutrala till att införa euro (-6) och sänka skatterna (4).

Det visara också variation mellan professionerna, och även spridningsmått inom dem. Advokater , ekonomer, ingenjörer mest positiva till att minska den offentliga sektorn. Socionomer, präster och psykologer mest negativa. Universitetslärare fjärde mest negativ på -12. Att jämföra med advokater som är +70. Verkar dock inte vara väldigt stor skillnad i spridning inom professionerna. Pärster verkar vara de mest splittrade. Faktiskt också lärare ganska splittrade. Socionomer, officerare och poliser de mest eniga. Av dessa är officerare nästan neutrala, socionomer starkt negativa och poliser ganska negativa.

s. 116: Bland professionella är kvinnor, icke-chefer och offentliganställda mer vänster. Även uppväxthem gav utslag på detta.

s. 118: I sin helhet närmade man sig befolkningen i allmänhet. (Det var inte befolkningen som blev mer lik de professionella?)

Sunday, September 13, 2015

Det polytekniska bildningsidealet

En av Nilsson & Nyströms mest originella och intressanta rapporter.

s. 5: Vad människor gör och får möjlighet att göra när de arbetar, och hur detta påverkar såväl de arbetande själva som det arbetsresultat de presterar – arbetet som kulturskapande kraft och rikedomsalstrande förmåga – är of- tast frånvarande i den diskussionen. ”Jobbpolitiken” har visat sig ha noto- riskt svårt att komma till rätta med de envist kvardröjande problem med arbetslöshet och utslagning som sedan flera decennier plågar den moderna arbetsmarknaden. Den rymmer inte heller några redskap för att reformera arbetslivet i ett framtidsperspektiv, där det handlar om att knyta samman en politik för att bemästra globalisering och teknisk omvandling på ett sätt som befordrar ökad jämlikhet och demokratisering.

s. 10: Alltsedan det skapande hantverket gav vika för industriarbetets mekanisering och arbetsdelning hade arbetslivet oundvikligen förvandlats till en negativ kraft i människors liv. Arbetarrörelsens kulturfråga handlade om hur denna förlust för frihet och skapande skulle kunna kompenseras genom en rikare fritid. I det moderna industrisamhället måste kultur, bildning och andlig ut- veckling definitionsmässigt äga rum i ett inre rum, fjärran från arbete och vardag.

Referat av "Fridelldebatten". Denne avfärdade tanken på att det gick att kompensera för arbetslivets utarmning, och ifrågasatte starkt samhällsvetenskapens inriktning på funktionalisering och att skapa trivsel. Missnöjet, menade Fridell, är en sund reaktion på industriarbetets verklighet.

Intressanta referenser här: Ambjörnsson om skötsamhetskulturen (som betonar arbetarrörelsens självständighet i utvecklandet av kulturella ideal) och Per Sundgrens Kulturen och arbetarklassen som menar att man ändå influerades mycket av borgerlig bildningsidealism. Se även Bernt Gustafssons Bildningens väg.

Därefter diskuterar de olika bildningsideal inom arbetarrörelsen: den praktiska bildningen som inriktar sig på att bli en kompetent kommunalpolitiker m.m. och den mer estetiska inriktningen på att lära sig uppskatta skönhetsvärden. Mot dessa ställer de ett tredje alternativ, som till skillnad från de båda andra också omfattar arbetslivet:

s. 14 Men idéhistoriskt sett finns det faktiskt en tredje bildningstradition som ser annorlunda på detta – det polytekniska bildningsidealet, som söker förbinda bildning med produktivt arbete. Här söker man en kulturell hävstång genom att göra människor teoretiskt och praktiskt förtrogna med de vikti- gaste näringsgrenarnas allmänna vetenskapliga grundvalar och elementära arbetstekniker, samtidigt som de erbjuds insikter i deras roll i den samhäl- leliga produktionens totalitet. I svensk arbetarrörelses bildningstraditioner är emellertid detta ideal praktiskt taget fullständigt frånvarande.

För att härleda detta åberopar de sig på Geijer och Fridtjuv Berg. Ett citat av den senare räcker väldigt bra för att summera vad det handlar om:

s. 16: Till och med hos en barnflicka önskar nuförtiden alla förståndiga föräldrar någon insikt i fysiologi och hälsolära, och den tid då man hånlog vid tanken på en kokerska som visste något i fysik och kemi torde nu vara för alltid försvunnen.

Detta tänkande har satt ganska magra spår i den svenska arbetarrörelsen, men det har vissa förelöpare hos Marx:

s. 18: I en adress till Första Interna- tionalens Generalråd11 skisserade han en strategi för detta som byggde på att utbildningssystemet i samhället integrerades i det samhälleligt-produk- tiva arbetet. Här skulle invigningen av barnen och ungdomen i hanteringen av de enskilda yrkenas elementära arbetsredskap och handgrepp förenas med en polyteknisk allmänbildning, som handlade om att ”förmedla de all- männa vetenskapliga principerna för alla produktionsprocesser”. På detta sätt ville Marx inte bara spränga de gränser det traditionella bild- ningsbegreppet drog upp gentemot arbete, teknik och produktion.

Därefter kommer en diskussion av Metalls projekt om det goda arbetet. Det refererar jag dock inte här. Däremot följande distinktion, om vad ett nytt, mer positivt arbetsliv skulle kunna innebära:

s. 29: Så skedde däremot i en annan del av 1970- till -90-talens livliga idéut- veckling kring arbetslivets utveckling, nämligen i den tidens arbetslivs- forskning. Där stod frågan om hur datorisering och automation skulle påverka yrkeskunskaperna i centrum. Sådana frågor riktade uppmärksam- heten mot arbetslivets kognitiva processer. Här handlade inte kunskaps- utvecklingen om antalet kursdagar per år eller andra uttryck för hur kun- skap kan tillföras de arbetande utifrån/uppifrån enligt ”kompetensutveck- lingsmodellen”. Fokus ligger istället på den kunskapskälla som finns att söka i själva arbetsprocessen, de förändringar/utmaningar och arenor för reflex- ion och problemlösning som öppnas eller stängs där, och vad i detta sam- manhang implementeringen av IT skulle komma att innebära.

Sedan kommer ord om Michael Polanyi, Adler m.fl. om tyst, icke-kodifierad kunskap, know that och know how. Detta synsätt drar uppmärksamhet till vikten av motivation, som spelar roll för lärandet och arbetslivets kognitiva processer, som blir mer och mer av en nyckel i effektiviserandet.

s. 32: Peter Gärdenfors35 menar att en hel del socialpsykologisk forskning tyder på att en motivationsstruktur som vilar på yttre incitament(belöningar/bestraff- ningar, betyg, materiella förmåner, karriärmöjligheter) undergräver motiva- tionen för informellt lärande – samtidigt som det behövs mer forskning för att mer precist avgöra när en yttre belöning/bestraffning har en negativ effekt och när det är positiv.36

s. 32: Den franske författaren Antoine de Saint Exupéry har apropå betydelsen av inre motivation skrivit följande: ”Om du vill bygga ett skepp, dra inte samman folk för att samla virke och tilldela dem inte uppgifter och arbete, men lär dem istället att längta efter havets oändliga storhet”.

I ett senare avsnitt sammanfattar de riskerna i den nya maskinåldern:

s. 38: Man kan rent av se en ny stratifiering eller klasstruktur i vardande vilken avlöser den ordning som i den industrialiserade världen formades under 1800-talets andra hälft och konsoliderades under 1900-talet med en täm- ligen stabil arbetarklass (i vid mening), en medelklass av tjänstemän och egna företagare samt en överklass kring en finansoligarki i ledningen för storföretag och banker och höga ämbetsmän i staten. Nu sägs ibland att med den traditionella industriarbetarklassens upplösning blir medelklassen do- minerande för samhällsutvecklingen. Men det är inte vad vi ser internatio- nellt. I Förenta staterna har även den traditionella medelklassen minskat sedan 1970-talet, i Storbritannien sedan 1980-talet, i Tyskland sedan 1990- talet, i Danmark sedan 2000-talet (Pressman 2007). Man kan rent av se en ny stratifiering eller klasstruktur i vardande vilken avlöser den ordning som i den industrialiserade världen formades under 1800-talets andra hälft och konsoliderades under 1900-talet med en täm- ligen stabil arbetarklass (i vid mening), en medelklass av tjänstemän och egna företagare samt en överklass kring en finansoligarki i ledningen för storföretag och banker och höga ämbetsmän i staten. Nu sägs ibland att med den traditionella industriarbetarklassens upplösning blir medelklassen do- minerande för samhällsutvecklingen. Men det är inte vad vi ser internatio- nellt. I Förenta staterna har även den traditionella medelklassen minskat sedan 1970-talet, i Storbritannien sedan 1980-talet, i Tyskland sedan 1990- talet, i Danmark sedan 2000-talet (Pressman 2007).

Detta har, påpekar de, också paralleller i många intellektuellas farhågor när moderniteten började komma:

s. 41: På liknande vis som Brynjolfson och MacAfee i dag fruktar att utvecklingen kommer att lämna stora delar av mänskligheten bakom sig, oroade sig det tidiga 1800-talets fåtaliga intellek- tuella för att många människor skulle tappa fotfästet i tillvaron och lämnas på efterkälken när det gamla bondesamhällets kollektiviteter upplöstes med skiftesreformer och tilltagande daglöneri. Från 1700-talets senare del till mitten av 1800-talet ökade andelen egendomslösa på landsbygden i Sverige från cirka en femtedel av befolkningen till ungefär hälften. ”Landet överfyl- les av backstugor, bebodda av ett släkte, som icke har någon annan förmö- genhet än sin arbetskraft”, skrev Esaias Tegnér på 1830-talet. Pauperisering- en, författigandet av befolkningen, blev det förrförra seklets största politiska fråga.

Geijer om gamla korporationer (bysamfälligheter, skråväsendet, stånden) och nya korporationer (de nya folkrörelserna, på hans tid).

Nonaka: produkter som bara bygger på kodifierad kunskap är lätta att kopiera.

Det verkar menas att höga prestationskrav går att förena med hög tillfredsställelse, om man har en bra, platt, holistisk organisation. Får den folk att längta till havet?

Galbraith: The Culture of Contentment, om det begrägliga i begreppet "arbete".

Texten avslutas med diskussion av diverse reformer av det svenska skolsystemet. De verkar vilja trycka på framförallt yrkesutbildningarna, som de tycker att (s) borde visa större intresse för.

s. 54: Mot bakgrund av icke-kodifierade kunskapers ökade betydelse menar vi att gymnasieskolan i Sverige alltför ensidigt har kommit att inriktas på kodifierade kunskaper och vara en förberedelse för eftergymnasiala studier. Det är kanske en rimlig målsättning att hälften av årskullarna går vidare till högskola – men vad med den andra hälften? De yrkesförberedande gymnasieprogrammen är i dag så avlövade av långvarigt socialdemokratiskt ointresse och borgerliga vanföreställningar om att det främst är okvalificerade yrkesutbildningar som behövs, att dessa program attraherar färre än en tredjedel av eleverna i gymnasieskolan. Man kan jämföra med Nederländerna, där mer är 60 procent av eleverna väljer kvalificerade yrkesförberedande gymnasieprogram - till stor del arbetsplats- förlagda men som även inrymmer vad som motsvarar kärnämnen i svensk gymnasieskola.

Sedan följer också ganska abstrakta tankar om hur detta kan leda till större aktivism kring förändringar i arbetslivet. Facket kan ta ledningen i detta arbete, gentemot industriledarna som ständigt bekymrar sig över kontrollförluster.