Fabianterna, Carr-Sanders & Wilson, Tawney -> Profession ses som alternativ till kapitalism. Arbete och produktion i det allmännas tjänst. Här har vi teorier som kanske kan prövas kvantitativt.
Avvisar tanken att man ska skippa professionsbegreppet och vara nominalistisk inför vilka grupper som har "uppnått status som profession". Detta uppskjuter bara problemet till statusens nivå. Man kan inte heller göra det till ett "folkligt" begrepp. För komplext.
Ehrenreichs professional-managerial class: sales, clericals utesluts och räknas till arbetarna. En variant på Croners funktionsteori?
s. xi: Bra resonemang om att kunskap måste in i människor för att utgöra makt. Dessa människor kan sedan handla med effektivt eller informerat. Men ingen kommentar till auktoritetsaspekten? Tvånget att lita på den som vet bättre etc. Makten att definiera vad som är sant är bara något värd om det finns en alternativ sanningskandidat någonstans (vilket iofs kan vara fallet ganska ofta).
s. xiii: Teorier om avprofessionalisering och proletarianisering saknar empiriskt stöd. Även om man blivit anställda i högre grad ger det inte särskilt mycket att likna dem vid ett industriproletariat.
s. 10: Konrad och Szelenyi 1979: Intelligentians ethos härstammar ur aristokratiska värderingar (landed nobility) om att tjäna nationen och leda den genom viktiga förändringar.
Kapitel sex: Har de professionellas makt försvunnit? Hypoteser: (a) De professionella förlorar allmänhetens tillit och respekt (prestige). Detta är oftast en del i en trend av större egalitarianism och att högre utbildning har blivit allmängods. Finns också en tanke om att kunskapen blir alltmer standardiserad. Liknar dagens automatiseringsvisioner. (b) En marxistisk tanke om proletarisering. Fokus på relationer till arbetsgivare snarare än till konsumenterna/allmänheten. De professionella har förlorat autonomi, blivit anställda. Här refereras inte till Braverman, utan till M. S. Larsson (artiklar som "Professionalism - Rise and Fall" och "Proletarianization and Educated Labor"), Oppenheimer ("The Proletarianization of the Professional"), Derber i en antologi redigerad av honom själv med titeln Professionals as Workers, samt en rad andra för specialområden som exv. läkare). Aronowitz False Promises: The Shaping of American Working-Class Consciousness.
s. 96: Svårigheter för professioner att tala med en röst. Ofta flera olika organisationer som kan ha lite olika politiska affiliationer.
s. 112: Den lilla evidens som finns säger att professionella inte minskat i allmänhetens anseende. Enkäter gjorda 1966 och 1981.
Nelson & McGough: "The informed client: A case-study in the illusion of autonomy" kan kanske vara intressant.
Snarare producerar man nya esoteriska begrepp och metoder. Självhjälp har inte tagit över (finns inga belägg). Datorerna verkar förbli i händerna på de professionella (men är det SAMMA professioner?).
(Går det att undersöka respekten för olika yrkesgrupper i SOM, över tid?)
s. 113: En del maktutövning sker inte bara i lag, utan även genom interna regler. T.ex. genom vilka pengatransaktioner som är legitima gentemot klienter, prissättning, relationer kolleger sinsemellan, samarbete med andra yrkeskategorier som man inte gillar. Många av dessa trust-lika relationer hade tidigare undantag i lagstiftningen, men tycks nu vara på väg att förbjudas.
s. 120: 25% selfemployed år 1900 till 9% år 1975. Men detta återspeglar inga stora transititioner från egenföretagande till anställning. Mest av allt expansion av befolkningen.
s. 123: Diverse argument för att anställning inte nödv innebär en försämring/deklassering. Man har inte nödvändigtvis mer jobb, eller kan bestämma mer själv i realiteten. Autonomin kan upprätthållas i många fall i betydande grad.
s. 126: De flesta professionals jobbar inte i corporations, utan i offentlig sektor, non-profits, eller i olika former av partnerships/löntagarägda företag.
Kapitel 7 är en inventering av de juridiska ramverk som ger professionella särskild ställning som anställda. Finns motsvarande inventering för Sverige? Mycket diskussion om huruvida professionals har samma makt som management. Freidson är skeptisk till detta. På s. 154 säger han att ja, det ligger något i att den tekniska kompetensen spiller över i arbetsledande makt. Men de professionella är fortfarande inte i närheten av att bestämma över organisationernas resurser så mycket som managers gör, så de har inte mycket inflytande över vilken sorts jobb som ska göras.
Kapitel 9 om "The Professionals in the Political Economy". Nämner en rad aktuella organisationer där professionella finns: aktivism i lagstiftande församlingar (i USA ganska splittrat), advisory committees, och så en diskussion om "The Many Voices of Professionals"!
s. 196-199: Truman 1951 The Governmental Process, s. 115-34, 157-185: Professionella har svårt att ta gemensamma positioner i policyfrågor. Se även Heinz et al. 1979, "Diversity, representation and leadership in an urban bar". Hailliday (1982) The idiom of legalism in bar politics, om svårigheterna för jurister att enas under McCarthyismen. Truman påpekar även att det kan vara lite oklart vem som för professionens talan. Jfr American Medical Association med American Public Health Association, och American Bar Association med National Lawyers Guild.
Resonemang om hur kändisvetenskapare får större inflytande än forskarnas egna sammanslutningar, s. 197-199. Dock med vetenskapliga meriter i botten!
Resonemang om professionals roll i skapandet av standards för produkter och arbetsförhållanden. Här hittar man sannolikt inflytande från dess mainstream. Varken the mavericks eller stjärnorna sitter med i den här sortens arbete. Dock, menar Freidson (s. 205), verkligen inte självklart att de leder dessa processer.
s. 200: Denna "vardagsmakt" är avhängig politiska beslut och de som beslutar om credentials.
s. 204: Mycket av regleringarna handlar om kamp för personalnärvaro.